Indianen Mexico boos op pensioenbelegger PGGM

Mexicaanse Indianen zijn kwaad op de Nederlandse pensioenbelegger PGGM vanwege de bouw van een windmolenpark op hun grondgebied. Ze blokkeren de toegangswegen en eisen annulering van het project. PGGM erkent dat er spanningen zijn maar is ervan overtuigd dat het een goede en veilige investering betreft.

PGGM heeft een belang van 34 procent in Mareña Renovables, een nieuw te bouwen windmolenpark in het inheemse dorpje San Dionisio del Mar. De rest van het project, met een waarde van 840 miljoen euro, is van Mitsubishi en de Australische investeringsgroep Macquarie. De Mexicaanse tak van Heineken garandeert met Coca-Cola de afname van de stroom.

Het dorp ligt in de Istmo de Tehuantepec, een smalle landengte tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Met een gemiddelde windsnelheid van zeventig kilometer per uur heeft deze regio een enorme potentie voor groene energie. Er staan vijfhonderd windmolens en de Mexicaanse regering wil dat aantal vertienvoudigen. De 132 molens van PGGM moeten najaar 2013 gaan draaien, maar vooralsnog kan niet worden gebouwd.

Gebrekkige informatie
De Ikoots tekenden in 2004 een dertigjarig contract met de investeerders voor de pacht van hun land. Maar dat was op basis van gebrekkige informatie, zo zeggen ze nu. Ook heeft er geen geldig referendum plaatsgevonden terwijl dat verplicht is volgens internationale verdragen. Ze eisen daarom dat de contracten nietig worden verklaard.

‘Ze hebben gelogen en informatie achtergehouden’, zegt Rodrigo Peñaloza, van de Inheemse Assemblee van de Istmo de Tehuantepec. ‘Er zouden veertig molens komen, maar nu staan er al 132 gepland. Ook over de komst van vijf aanlegsteigers in de lagune is niets verteld. Die steigers maken het vissen onmogelijk.’

Peñaloza hekelt ook het geringe jaarlijkse bedrag van zes euro per hectare waar de Ikoots volgens hem voor hebben getekend. Hij vindt dat misbruik is gemaakt van de naïviteit van de lokale bevolking. ‘De armoede hier is groot, mensen zijn makkelijk te paaien met een paar centen. De inwoners hebben hun handtekening gezet onder een contract dat ze niet begrepen.’

Niet aanwezig
PGGM was niet bij de onderhandelingen aanwezig. Het bedrijf stapte pas in februari dit jaar in het project, toen de aanvankelijke eigenaar Preneal het verkocht. ‘De contracten voor financiële vergoeding aan de bevolking zijn met de lokale leiders gesloten. Zij gaven aan dat alles volgens de regels is verlopen’, zegt Henk Huizing, hoofd infrastructuur van de pensioenbelegger.

Die lokale leiders vormen juist het probleem, zeggen de indianen zelf. ‘Ze hebben de bedrijven valse informatie gegeven om er zelf een slaatje uit te slaan’, zegt Peñaloza. ‘De investeerders hebben toegezegd 1,3 procent van de omzet af te staan aan de gemeenschap, geld dat door de leiders moet worden verdeeld. Maar denk maar niet dat de bevolking daar iets van terug ziet. Dat verdwijnt allemaal in eigen zak.’

Centrale rekening
‘Wij hebben de bijdrage voor de lokale bevolking inderdaad op een centrale rekening gestort’, zegt Huizing van PGGM. ‘We gaan ervan uit dat dit op een eerlijke democratische manier wordt verdeeld. Of dat ook zo is, dat kunnen we niet controleren. Dat is ook niet onze verantwoordelijkheid.’

Het windmolenpark moet voorzien in bijna de helft van het energieverbruik van Heineken Mexico. Marco Mascarua, juridisch directeur van Heineken Mexico zegt de precieze details van het conflict niet te kennen.

Ook andere windmolenparken in de regio kampen met conflicten. Veel lokale boeren voelen zich misleid en vinden dat het bedrag dat ze krijgen niet opweegt tegen de nadelen. Landbouw bedrijven is lastig geworden en vee zou gestrest raken van de herrie van de wieken. De beloofde werkgelegenheid is uitgebleven. Bij een demonstratie vorig jaar in Union Hidalgo is een van de demonstranten doodgeschoten.

Grimmig
In San Dionisio del Mar wordt de sfeer steeds grimmiger. De woedende indianen blokkeren de toegangswegen tot het bouwterrein, houden het gemeentehuis bezet en hebben de burgemeester het dorp uit gejaagd. De demonstranten zeggen met de dood te worden bedreigd door de gemeenschapsleiders, die het project koste wat kost willen doorzetten. De leiders waren niet bereikbaar voor commentaar.
Huizing erkent dat het conflict heviger is dan verwacht maar vertrouwt erop dat het project doorgaat: ‘Ook de andere windmolenparken draaien inmiddels normaal, ondanks het verzet dat ertegen bestond.’ Peñaloza denkt daar anders over. ‘We vechten door tot het project wordt afgeblazen. We hebben niks te verliezen.’

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s